Luchtkwaliteit
De lucht die we inademen bestaat uit duizenden stoffen. De bekendste stoffen zijn: zuurstof, stikstof en waterdamp. Deze stoffen hebben we nodig om op aarde te kunnen leven. Maar er zijn ook stoffen die schadelijk zijn voor onze gezondheid.
De kwaliteit van de lucht in Nederland wordt gemeten aan de hand van de concentratie schadelijke stoffen. Nederland haalt de Europese normen voor stikstof (-oxiden) niet. De afgelopen decennia is de luchtkwaliteit spectaculair verbeterd, toch sterven er ieder jaar zo’n 18.000 mensen voortijdig door de vervuilde lucht die ze inademen. Vooral mensen met hart -en vaatziekten zijn erg kwetsbaar. Om de luchtkwaliteit in uw woning te verbeteren zijn er verschillende mogelijkheden:
Ventileren
Over ventileren bestaan veel misverstanden. Veel mensen denken dat ventileren een tijdje het raam open zetten is. Dit is geen ventileren, hier is ventilatieadvies noodzakelijk. Het is raadzaam om bij aanwezigheid van mens en dier continu te ventileren, en bij afwezigheid van mens en dier een verlaagd percentage te ventileren. Een half uur nadat gestopt is met ventileren is de frisse lucht verdwenen en hopen vocht en andere stoffen zich weer op in de woning. Dit kan leiden tot hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen, astma en andere allergische reacties. De meeste mensen slapen met een raam open en als het buiten mooi weer is ( 15-16°C) gaan al snel de deuren open zodat er contact is met buiten. In de praktijk betekend dit dat ongeveer 200 dagen per jaar de deur naar buiten open is.
Een WtW unit heeft de eigenschap dat hij de warmte uit de afvoerlucht hergebruikt om de toevoerlucht op te warmen. De WtW unit draait 365 dagen per jaar 24/7. Een Vraaggestuurd ventilatiesysteem heeft sensoren die Co2 en luchtvochtigheid meten. Bij een verhoogd Co2 gehalte en/of een verhoogd Rh zal de ventilator sneller gaan draaien tot het ingestelde niveau en daarna weer langzaam gaan draaien. De Renson Healthbox wordt ingeregeld met een App en kent een ventilatiestand die in de zomer voor de koeling gebruikt wordt, geheel volgens uw eigen wens.
Zorg voor frisse lucht
De meeste mensen beperken zich tot luchten, maar dit is niet hetzelfde als ventileren. Ongeveer de helft van de mensen vindt het open zetten van een raam of deur een paar uurtjes per dag genoeg. Wie raamroosters heeft,ventileert al beter, mits de raamroosters altijd open staan. Vaak gaan deze in de wintermaanden dan weer een deel van het etmaal dicht omdat het anders toch te koud wordt, vooral in de slaapkamer, terwijl daar het ventileren juist het hardste nodig is.
Ondanks dat, weet bijna iedere Nederlander (96%) dat ventileren belangrijk is voor onze gezondheid. 72% van alle Nederlanders weet dat ventileren 24 uur per dag zou moeten gebeuren.
Dat staat dan weer in schril contrast met mensen die denken dat ventileren alléén nodig is als er mens of dier in die ruimte aanwezig is (23%) en mensen die denken dat het opengaan van een buitendeur al een goede bijdrage levert aan de ventilatie in de ruimte (37%).
Grondbuisventilatie
Met grondbuisventilatie bespaard u ongeveer 30% op uw stookkosten en in de zomerdag zorgt deze voor koeling zodat u geen airco nodig heeft. Grondbuisventilatie gebruikt aardwarmte op 2.5 Mtr diepte ( 12°C) om in de winterperiode de lucht voor te verwarmen naar ongeveer 10-11°C . Grondbuisventilatie gebruikt aardkoelte om in de zomerperiode de lucht af te koelen naar een aangename binnen temperatuur.
Nederland heeft per kalenderjaar ongeveer 100 dagen beneden 10°C en ongeveer 160 dagen boven 22°C. Dit betekend dat grondbuisventilatie 260 dagen per jaar effectief wordt benut. Het gebruik van grondbuisventilatie maakt toevoer ventilatieroosters overbodig.
Werking grondbuis
Grondbuis ligt op 2.5 Mtr diep in de grond en gebruikt de temperatuur van de aarde om lucht te verwarmen of te koelen. De lengte en oppervlak van de grondbuis bepaald de capaciteit van het systeem, het is dus belangrijk om te weten hoeveel warmteverlies in de winterperiode is en hoeveel warmte instraling er in de zomerperiode is. De capaciteit van de grondbuis wordt hierop aangepast.
Winterperiode
In de winterperiode is relatief weinig lucht nodig door de grondbuis omdat uitsluitend vervuilde lucht vervangen hoeft te worden.
Zomerperiode
In de zomerperiode is relatief veel lucht nodig door de grondbuis om de warmte instraling te kunnen compenseren. Door een extra regelklep te plaatsen kan de lucht in de woning gecirculeerd worden door de grondbuis, hierdoor kan een optimale koeling gerealiseerd worden. Zomers kan condensvorming optreden in de grondbuis door het grote temperatuurverschil tussen buitenlucht en grondtemperatuur. Het is daarom noodzakelijk om de grondbuis te voorzien van Condensafvoer. Het systeem wordt dusdanig gelegd dat de condens zich verzameld in de condensput, deze kan geleegd worden door een dompelpomp in put te laten zakken.
Om de luchthoeveelheid goed te kunnen regelen en een aangenaam binnenklimaat te creëren is een ventilator nodig die de lucht geforceerd door de buis laat stromen. Deze geluid gedempte ventilator wordt gestuurd door een druksensor en een regelaar.