Duurzaamheid in de zorg
De Achterhoekse Stichting Careaz levert thuiszorg in de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Woonzorgcentra, verpleeghuiszorg en activiteiten vindt u in Borculo, Dinxperlo en Lichtenvoorde.
Cliënten, medewerkers en de omgeving staan in de basis van een duurzame organisatie. Als toonaangevende zorgverlener gaat Careaz verder, zij willen ‘Zorg persoonlijk maken’, mensen goed kennen, weten wat zij belangrijk vinden, een bijdrage leveren aan het levensgeluk en een duurzame en comfortabele woonzorgomgeving bieden, dat is de belangrijkste opdracht.
Inzicht is de basis voor verbetering
Duurzaamheid levert directefinanciële voordelen, maar er zijn ook positieve indirecte effecten aan te wijzen. Het is een optelsom van verschillende maatregelen die leiden tot een optimale en comfortabele omgeving. Een duurzaam karakter bevordert de sfeer en uitstraling en zorgt daarmee voor meerwooncomfort en een prettige werkomgeving.
Duurzaamheid heeft ook een grote invloed op het comfort en energie verbruik van een gebouw. Elk gebouw is uniek en heeft zijn eigen specifieke maatregelen die leiden tot een beter comfort of energiebesparing. Om inzicht te krijgen en om de juiste strategische keuzes te maken bij het doorvoeren van energiebesparende maatregelen heeft Careaz de hulp en kennis ingeroepen van een externe specialist. Bilan B.V. uit Lichtenvoorde werkt momenteel aan een energieaudit voor de gehele organisatie en alle woonzorgcentra. In overleg met de organisatie worden de resultaten vertaald naar een plan van aanpak voor de energie besparende maatregelen die het best bij de organisatie en de woonzorgcentra past.
Duurzaam verwarmen
In het centrum van Lichtenvoorde staat het woonzorgcentrum “Antoniushove”. Binnen een woonzorgcentrum zijn verwarming, tapwaterbereiding, koeling en ventilatie een groot energie verbruiker. Momenteel overweegt men om het gebouw aan te sluiten op het warmtenet van Lichtenvoorde. Het warmtenet levert duurzame restwarmte en kan voorzien in de energie behoefte van de verwarmingsinstallatie en de (warm) tapwater bereiding. Met inzet van thermische gedreven warmtepompen kan men voor een groot deel voorzien in de totale energiebehoefte. Tot wel 65% van deze behoefte kan worden gehaald uit duurzame restwarmte en het overige deel uit elektriciteit.
Door gebruik van duurzame restwarmte reduceert men het verbruik van elektriciteit aanzienlijk. Het verbruik van aardgas wordt dan zelfs tot een minimum teruggebracht. De bestaande CV installatie wordt alleen nog als back-up ingezet bij noodgevallen.
Naast een direct financiële voordeel, door de besparing van fossiele brandstof (aardgas), levert een warmtenet aansluiting tevenseen forse CO2 verlaging op. Dit resulteert in een sterk verbeterde CO2 footprint van Careaz.