Energiebesparing

Installatieadvies

Natuurlijke energiebronnen

Procesenergie

Energiebesparing

Tips en mogelijkheden energiebesparing

Energie besparen kan op allerlei manieren. De eenvoudigste manier van besparen is: geen energie gebruiken.
• Bij voldoende daglicht is geen kunstlicht nodig en wordt er dus geen energie verbruikt.
• Isolatie zorgt voor het vasthouden van koude of warmte en zorgt daarmee voor een besparing van energie en kosten.
• Zonwering voorkomt overdag warmte-instraling en werkt daardoor energiebesparend als een lagere temperatuur gehandhaafd dient te blijven.
• Zonwering voorkomt ‘s-nachts koude-instraling en werkt energiebesparend als een hogere temperatuur gehandhaafd dient te blijven.

Andere manieren zijn, energie effectief te benutten zonder onnodig energie te verliezen (denk aan isoleren) of minder energie voor hetzelfde doel gebruiken, bijvoorbeeld door een energiezuinig apparaat aan te schaffen.

Energiemonitoring

Om te weten hoeveel energie bespaard kan worden moet je eerst weten hoe hoog het energieverbruik is. Bij gasverbruik, elektriciteitsverbruik, tapwaterverbruik, verwarming, koeling en persluchtverbruik is dat eenvoudig te meten; als we continu het verbruik monitoren weten we hoe groot het verbruik op ieder tijdstip is.

Door eenmalig de volledige situatie op te nemen en te omschrijven krijgen we een uitgangssituatie (de zogenaamde nulmeting ) waarmee we onze bespaardoelen kunnen vaststellen en een stappenplan kunnen maken waarin onze doelen zijn omschreven. Omdat er ongekend veel mogelijkheden zijn, is het verstandig om een energiemanagementsysteem te gebruiken. Energie Effectief kan hierin adviseren. Met een energiemanagementsysteem hoef je niet voortdurend met het energieverbruik bezig te zijn, maar behaal je toch de gewenste energiebesparing.

Isoleren

Isoleren is een methode om warmte en koudeverliezen te verminderen. Isolatie kennen we in verschillende toepassingen: spouwisolatie, muurisolatie, wandisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, glasisolatie en leidingisolatie. Het toe te passen soort isolatie is afhankelijk van onder andere de omgevingsomstandigheden, temperaturen, weersinvloeden, lichtinvloeden, atmosferische omstandigheden, mechanische belasting en andere factoren.

Energiezuinige apparaten

Energiezuinige apparaten en toepassingen zijn in diverse vormen op de markt, denk aan:
• LED verlichting,
• warmtepompen,
• circulatiepompen (volgens ErP richtlijn),
• koelkasten (met A++ label),
• huishoudelijke apparaten (met A++ label)
• slim gestuurde ventilatiesystemen.

Ook kunnen we natuurlijke energiebronnen inzetten.

EnergieEffectief advies aanvragen

Wilt u weten hoeveel energie u kunt besparen of welke bronnen u in kunt zetten? Energie Effectief heeft de kennis in huis om u deskundig te adviseren wat in uw situatie de beste oplossing is!

Vraag advies aan